På denna sida kommer jag att lägga upp särskilda händelser som påverkat ön i större eller mindre omfattning.
Jag ser framför mig allt från statens misslyckade fiskepolitik på 60-talet till detaljplanearbetet på 90-talet och kanske att Tuvesviksatsningen får ett rum här i framtiden - för det är ju inte historia, ännu...
En och annan gammal historia kommer säkert att få plats också...
Likaså kan här finnas plats för olika samhällsorienterade projekt som t.ex. projektet med Affären och Käringöintressenter, projektet med Skolan och Skärgårdsbolaget, Leader II projektet med allt vad det innebar, Arbetsmarknadsprojektet "Bryt-vad det nu hette projektet" etc, etc, etc... Hjälp mig att skriva och bifoga gärna bilder så att det blir en lustfylld läsning!
Detta är en gammal historia från 1830-talet, men sådana här händelser får ju bara inte falla i glömska.
Läs om fartyget som strandade på "Pickarn" 1830, lite om bärgningen men framförallt hur man lyckades lura Tullen på en del av lasten som bärgades.
Det finns även en nutidshistoria som har vissa liknelser, får se om jag vågar skriva om denna - men håll till godo med detta så länge, här finns hela storyn från 1830...
I serien händelser som skakat Käringön måste vi ändå berätta storyn om mordet på lotsen Bengt Olsson, december 1833. Jag skulle ju hålla mig till nutidshistorian, men minnet av en sådan här allvarlig händelse måste ju leva vidare. På Käringön finns några olika versioner om denna händelse, men jag skall lite senare berätta det jag hört som barn.
Nu kan ni läsa hela historien om mordet här...
Och texten till Wallerös sång om händelsen finner ni här...
Här berättar jag min story rörande kampen om Simsons Prästgård. Det kan säkerligen finnas andra uppfattningar om saker och ting – så du som har mer information eller andra uppfattningar, hör av dig så kompletterar jag gärna sidan med dina kommentarer eller mer information.
Sälen har väl inte varit det mest eftertraktade djuret i farvattnen kring Käringön, men säldöden 2002 var fruktansvärd.
Sommaren 2002 drabbades knubbsälarna i Kattegatt, Skagerrak och Östersjön för andra gången av en sälepedemi. Det var Phocine distemper viruset (PDV), som man första gången upptäckte vid sälepedemin 1988, som åter spred sig mellan sälkolonierna. Viruset påverkar sälarnas immunförsvar som leder till att de drabbas av olika sekundära bakteriella och viruella infektioner. Denna sommar dog nästan 60 % av knubbsälstammen.
Det hela började, liksom 1988, på ön Anholt i Kattegatt. Man fann flera döda foster som sjuka honor hade aborterat, sedan fann man även flera döda vuxna djur på ön och runt omkring. Man förstod ganska omgående att knubbsälarna drabbats av PDV igen. Viruset spred sig till bl.a. svenska, tyska, holländska och norska kolonier..
Rolf karlsson
tel: 0702-814555
skicka e-post